7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

Náš mladý tým už v této sezóně dosáhl neuvěřitelného úspěchu

Marian Prezbruchy

 

Sezóna 2021/22 vrcholí a její závěr je spojený s neskutečně rychlým tempem zápasů. Aby ho hráčky zvládly, musí být připraveny na 100 % i po kondiční stránce. V Králově Poli má tuhle oblast na starost bývalý vrcholový skokan do výšky Marian Prezbruchý, který na kondici začal s týmem pracovat už v srpnu loňského roku. Jeho práce se zúročila právě v play off a těší ho o to víc, že tým už postupem do semifinále splnil předsezónní cíl klubu a po celý rok ukazuje, že má v sobě neskutečnou bojovnost, sílu a touhu po výhře. „Holky už v této sezóně dosáhly neuvěřitelného úspěchu, proto jsme jim před finálovou sérií všichni říkali, že se mají zbavit nervozity a strachu a finále si hlavně užít," připomíná před zítřejším domácím finálovým zápasem Marian.

 

Jak těžké je zvládnout po kondiční stránce play off, ve kterém se zápasy hrají v rychlém sledu za sebou?

Základ dobré fyzické přípravy jsme v týmu položili už v loňském srpnu a září, kdy si to holky poctivě odmakaly v terénu a určitě to nepatřilo mezi nejpříjemnější chvíle jejich celoroční přípravy. Samozřejmě jsme pak dobíjeli baterky i kolem přelomu kalendářního roku, kdy jsme si kondici v týmu znovu otestovali a dopadlo to opravdu dobře. V posledních týdnech, v nichž jsou zápasy nahuštěné v periodách po třech dnech, už není prostor na nějaké větší kondiční tréninky. Snažíme se dny volna vyplňovat regenerací, kompenzací, posilováním a volejbalovými tréninky. Sil samozřejmě postupně ubývá a všichni už se těší na pořádný odpočinek po sezóně.

Ve finále zatím KP Brno marně hledá na Prostějov vítězný recept.

První dva duely ukázaly, že je velmi důležitá psychika družstva. I po třech letech, během kterých zde působím, jsme v lize tím nejmladším družstvem. Je neuvěřitelné, že se děvčata ve věku 17, 18 i 19 let dokázala popasovat s obrovským tlakem a vybojovat důležité výhry. Prostějov má menší výhodu v tom, že si po sérii s Libercem trochu déle oddychl a nasbíral víc fyzických sil. My jsme si to s Olomoucí rozdali v pěti zápasech a poslední tři tie breakové nám daly pořádně zabrat – jak po tělesné, tak psychické stránce. Čtyři dny poté odstartovalo finále, takže jsme měli opravdu jen velmi málo času na to, aby z těla vyprchal stres a únava.

Mysleli jste si, že Prostějov bude tak těžkým protivníkem?

Už na začátku sezóny se Prostějov pohyboval v horní části tabulky a před play off svůj tým ještě posílil. Tradičně dobrou oporu Karolínu Fričovou doplnila další Slovenka Karin Šunderlíková a prostějovská síla v kombinaci s nejzkušenějším trenérem ligy Miroslavem Čadou významně vzrostla. To, že si v semifinále poradili s lídrem tabulky z Liberce dávalo tušit, že to s nimi ve finále vůbec nebude lehké. My jsme naopak před play off přišli o důležitou hráčku – Američanku Jazz Sweet a v prvním finále se nám ještě zranila Simona Jelínková.

Jak zatím, bez ohledu na výsledek finále, hodnotíš dosavadní průběh sezóny?

Před jejím začátkem jsme si jako tým dali cíl dostat se mezi nejlepší čtyři extraligová družstva. Naše děvčata po prvních vyhraných zápasech postupně získávala sebevědomí a jejich výkony stoupaly. Hrály s minimálním zaváháním až do konce základní části, získaly si respekt soupeřů a dokázaly vyhrávat i na jejich palubovkách. Zdánlivě prohrané zápasy dokázaly otočit ve svůj prospěch a s neuvěřitelnou touhou po výhře postupně vytáhly KP Brno až na druhé místo tabulky před Ostravu, Olomouc i Prostějov. To je opravdu krásný sen. Holky v této sezóně už dosáhly neuvěřitelného úspěchu, proto jsme jim před finálovou sérií všichni říkali, že se mají zbavit nervozity a strachu a finále si hlavně užít!

Který okamžik z letošní sezóny se ti navždy vryje do paměti?

Bylo jich víc. Myslím, že kromě mě si některé momenty budou pamatovat také všechny hráčky, realizační tým i naši fanoušci. Nejprve to byl výbuch radosti po zisku Českého poháru a pak naše neuvěřitelné obraty zápasů v semifinálové sérii proti silné Olomouci. Jsem moc rád, že jsme v těchto chvílích dokázali hrát bez stresu a předvedli takový volejbal, jaký umíme hrát.

 

Barbora Mertová

Foto: Ivo Stejskal

 


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT