7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

Kvalitní sportovní výkon jde ruku v ruce s kondiční přípravou

Nerud

Novým kondičním trenérem Králova Pole bude v příští sezóně David Nerud. Sám aktivně sportoval do 23 let a během této doby si uvědomoval stále víc, jak moc je kondiční příprava pro každého sportovce důležitá: „Pokud tělu nedáme patřičnou péči, nemůžeme od něj očekávat žádný dlouhodobý kvalitní výkon," potvrzuje David, který začne šít individuální plán na míru všem brněnským hráčkám na začátku srpna.

 

 

 

V sezóně 2017/18 budete v Králově Poli zastávat pozici kondičního trenéra – co všechno to bude obnášet?

Samozřejmě mojí zodpovědností bude fyzická připravenost týmu. Tím ovšem nemyslím jen samotné kondiční tréninky. Kromě nich budu s hráčkami konzultovat jejich stravovací návyky, pitný režim, výživové doplňky, regeneraci a kompenzaci po tréninkových jednotkách. Dále je třeba provázat moji práci s týmovou fyzioterapeutkou a naše společné úsilí propojit s herní činností v jeden fungující celek. Každá hráčka bude mít ode mě zpracovaný individuální kondiční plán ušitý na míru přesně jejím potřebám.

Jak jste se k této profesi dostal?

Sportu se věnuji již od útlého dětství, kdy mě rodiče přivedli na tenisové kurty. Má tenisová kariéra ale netrvala moc dlouho a já brzy přesedlal na házenou, které jsem se věnoval několik let. Poté ve mně převážily  běžecké vlohy a přešel jsem na atletiku. Té jsem se věnoval do 23 let a čím dál více jsem byl přesvědčený, že se chci věnovat trenérskému řemeslu. A když jsem pak musel ukončit svoji aktivní kariéru, bylo jasné kam povedou mé další kroky. Během pár týdnů po ukončení kariéry jsem již trénoval své první svěřence.

Na internetu máte dokonce svůj web s názvem Kondiční škola.

Založit něco takového mě napadlo před několika lety, když jsem pochopil jak obrovské pohybové nedostatky děti mají. Nemyslím si, že je to jen o zkušenostech (samozřejmě, že určité člověk potřebuje), ale především o chuti pracovat opravdu velmi pečlivě. Jedná se vlastně o systém pohybových kroužků, které mají jasnou metodiku a kde dbáme na preciznost provedení tak, aby se především děti naučily správným pohybovým stereotypům.

Kdo všechno Vám prošel a prochází pod rukama?

Má tréninková skupina je poměrně široká. Spolupracuji především s tenisty, pak také připravuji badmintonisty, lyžaře, plavce, atlety, cyklisty, florbalisty a samozřejmě také volejbalisty. V minulosti jsem spolupracoval s hokejisty, fotbalisty, veslaři, golfisty a mnoha dalšími.

Jako kondiční trenér jste působil ve volejbale i u národního týmu?

Ano, poprvé jsem dostal možnost připravovat reprezentační družstvo v roce 2014, a to konkrétně juniorský tým chlapců ročníku 1995/1996. Od roku 2015 spolupracuji s dívčí mládežnickou složkou a připravuji tak reprezentační družstva dívek.

Jak důležitý je kondiční trénink ve sportu pro Vás osobně?

Jako bývalý sportovec jsem sám pochopil jak moc je kondiční příprava důležitá. Pokud tělu nedáme patřičnou péči, nemůžeme od něj očekávat žádný dlouhodobý kvalitní výkon. Komplexní kondiční příprava by měla být pro každého sportovce jedním ze základních pilířů jeho sportovní výkonnosti.

 

Barbora Mertová

Foto: Archiv Davida Neruda

 


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT