7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

Do královopolské medailové sbírky přispěly stříbrem i kadetky

9A86E601 1408 4A12 A79B A8E622DB4095

 

Velmi úspěšně zakončily sezónu 2021/22 také královopolské kadetky, které na začátku května vybojovaly na finálovém turnaji extraligy stříbrné medaile. „Našemu družstvu patří velké poděkování za celou sezónu i poslední odehraný turnaj, kde hráčky opět ukázaly, že jejich potenciál je velký, a že budou pro náš volejbal určitě v budoucnu velkým přínosem,“ uvedl po turnaji trenér Martin Štětka. Jak tedy probíhala uplynulá sezóna jeho týmu, která vedla až k zisku stříbra? 

 

 

Letošní ročník extraligy kadetek poprvé otestoval turnajový systém soutěže, který hráčky znají z Českého poháru žákyň. V každém kole turnaje padal a postupoval jiný počet družstev, takže bylo celou sezónu o co hrát.

Kvalifikační turnaj královopolské družstvo zvládlo na výbornou a bez ztráty kytičky vybojovalo postup do elitní skupiny extraligy kadetek. Prvního kola hraného v Sokolově se kromě KP Brna zúčastnili domácí Chodov, Ostrava, Hradec Králové a Liberec. Turnaj zakončily královopolské volejbalistky na 2. místě, když se jejich jediným přemožitelem stalo družstvo Liberce.

K dalšímu turnaji elitní skupiny tým odjel do Hradce Králové a to bylo také naposledy, kdy v sezóně KP Brno bylo účastníkem nejvyšší skupiny. „Do předposledního kola jsme pak na každém turnaji bojovali o body, které by nám zaručily postup do Final Six extraligy kadetek, což se nakonec povedlo. Do závěrečného turnaje jsme zamířili z konečného 5. místa, které nám přisoudilo v základní skupině týmy Olympu a Ostravy,“ popsal Martin Štětka.

Finálový turnaj kadetek hostil na začátku května Liberec. V úvodním duelu se Královo Pole střetlo s Ostravou a šlo v něm o hodně, protože výhra v tomto zápase zajišťovala účast v semifinále. „Utkání pro nás nezačalo dobře, v prvním setu jsme stále jen dotahovali, a nakonec jsme ho prohráli poměrem 24:26. Do druhé sady jsme nastoupili s pozměněnou sestavou a díky zlepšenému servisu a 60 % na útoku jsme zvítězili 25:17,“ přiblížil Štětka. Utkání jako na houpačce nakonec musel za stavu 2:2 na sety rozhodnout až tie break, který KP Brno vyhrálo 15:9. Nejvíce bodující hráčkou Králova Pole byla Lenka Prchalová (17).

Do druhého zápasu KáPéčka vstupoval jako favorit jeho soupeř Olymp, protože v dlouhodobé soutěži skončil na 2. místě a ve svých řadách měl několik reprezentantek ročníku 2004. KP Brno ale v úvodu zápasu hrálo prim a díky velice dobrému servisu a následné dohrávce Olymp nepustilo do hry. První dva sety tak skončily výhrou Králova Pole 25:14, 25:19. „Ve třetí sadě jsme bohužel polevili ve všech činnostech, a dali tak možnost soupeři se rozehrát,“ popsal Štětka. Olymp i díky perfektnímu útoku snížil na 1:2 (26:28) a následně bral i čtvrtý set (14:25). V rozhodujícím pátém setu se po celou dobu Královo Pole na soupeřky muselo dotahovat (5:8, 9:12). V koncovce ale svěřenkyně Martina Štětky dokázaly odvrátit čtyři pražské mečboly, i díky životnímu obrannému zákroku Nelči Matějkové a následnému bloku Verči Miškufové, a obrat dokonaly za stavu 17:16, kdy proměnily hned svůj první mečbol. K výhře přispěla výborná obrana na síti – během utkání KP Brno nasbíralo 15 bodových bloků. V utkání nejvíc bodovala Zuzana Kamasová (16).

O postup do finále se pak Královo Pole utkalo s S V B C. „Sobotní semifinále bylo opět o tom, zda se nám povede jako v předchozím zápase dobře odbránit hlavní kůl, kde měl soupeř své nejlepší útočnice sestry Aničku a Kačku Pavelkovy. První set se pro nás nevyvíjel dobře a tyto dvě útočnice hrály prim, který jsme nedokázali ubránit. Ve druhém a třetím setu to již od nás bylo o něčem jiném, dobrý servis a důsledně odpracovaná obrana nám zajistily vedení v zápase 2:1,” uvedl Štětka. I vítěze semifinále ale nakonec znovu určil až tie break. KP Brno ho rozehrálo velice dobře (8:3) a v krasojízdě pokračovalo až do stavu 14:7. Soupeř pak sice stáhl na 14:12, z jeho strany to ale byla konečná a Královo Pole v bitvě zvítězilo 3:2 na sety. Nejvíc bodů v utkání zaznamenala Maruška Rožnovjáková (22).

Ve finále se Královo Pole znovu utkalo s družstvem Olympu Praha. Do zápasu vstoupilo podobně jako do předchozího vzájemného duelu a díky odváženému výkonu na servisu a útoku vyhrálo první set 25:12. „Bohužel důslednost v obraně a odvaha na podání postupně vymizely, a tak Olymp převzal otěže utkání, kdy jsme nebyli schopni ubránit velice dobře hrající Filipovou a Bohuslavovou. Následující tři sety jsme prohráli a z finálového turnaje jsme si nakonec odvezli stříbrné medaile, čímž jsme obhájili naše poslední umístění z MČR z roku 2019,” dodal Štětka.

 KP Brno získalo na turnaji i dvě individuální ceny, nejlepší smečařkou byla vyhlášena Zuzana Kamasová a osobností turnaje Kateřina Pelikánová.

 

Barbora Mertová, Martin Štětka

 


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT