7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

Juniorky Králova Pole jsou mistryněmi České republiky

brno JKY 080522

 

Královopolské juniorky minulý víkend vyhrály extraligový finálový turnaj v Liberci a staly se mistryněmi České republiky. Nadvládu nad juniorskou soutěží přitom obhájily již počtvrté, a tak pohár pro vítězky extraligových juniorek, který se vrátil do Brna v roce 2016, zůstane v Králově Poli minimálně ještě jeden rok. „Máme za sebou určitě nejtěžší sezónu za mnoho let a poděkovat není potřeba jen těm hráčkám, co byly na hřišti při našem vítězství ve finále, ale i těm, které nastupovaly po celý rok v sestavě juniorek a dokázaly vyválčit postup do závěrečného turnaje," vzkázal po zisku zlata celému týmu jeho trenér Erik Nezhoda.

 

Letošní ročník extraligy totiž připravil týmům náročný program složený z bodovaných turnajů. Z patnácti celků dostalo pouze šest nejlepších možnost bojovat o mistrovský titul. A brněnské družstvo nemělo po celý rok na růžích ustláno. Domácí nevydařená kvalifikace poslala tým na úvod sezóny do skupiny o šesté místo, tým se pak několikrát probojoval vzhůru, ale málokdy se udržel. Nejlepší juniorky dlouhodobě působily v základní sestavě žen a mladší hráčky se po celý rok potýkaly s úskalími spojenými s pandemií covidu. 
 
Celé družstvo si postup do "final six" zajistilo až na předposledním turnaji v Mikulově a do závěrečných bojů nakonec mířilo ze čtvrté pozice. Samotný los pak nebyl nikterak příznivý, a tak minulý čtvrtek juniorky na finálovém turnaji nastoupily v Liberci ve skupině "B" proti aktuálním kadetským mistryním z Olympu Praha. Více jak dvouhodinovou bitvu rozsoudil až tiebreak a z vítězství 3:2 se radovalo Královo Pole. Přitom vstup do turnaje mělo Brno parádní, když vyhrálo v první sadě vysokým rozdílem 25:13. Olymp se ale nezalekl a zvítězil v dalších dvou sadách shodně 21:25. Ve čtvrtém setu se poprvé na postu univerzálky představila Bukovská a její místo na smeči přebrala Kamasová. Brnu se sázka na nový systém vyplatila a zbývající dvě sady ovládlo poměry 25:17 a 15:11.
 
„Samotný turnaj byl psychicky obrovsky náročný, hráčky jsme upozornili na to, že jdeme do vosího hnízda, protože všichni ví, že jsme přijeli pro titul a my se na to musíme připravit. Dříve jsme byli před finále více sehraní, letošní okolnosti nám ale prostoru moc nedávaly," připomněl Nezhoda.
 
Jeho tým se pak na turnaji utkal ve druhém zápase s Ostravou. Od úvodu nervózní zápas doprovázela vypjatá atmosféra a kupění chyb. Ty se staly Královopolankám osudné, když prohrály první set těsně 23:25. Ve druhé sadě se výkon Brna uklidnil zejména na přihrávce a podání a vše korunoval pěti body blok. Bohužel to samé se dalo říct o Ostravě v setu třetím. Navrch získala zejména ve střední pasáži, kde otočila nepříznivý vývoj 16:13 na 18:25 a ujala se vedení 2:1. Utkání jako na houpačce nakonec korunovalo Brno vítězstvím 25:15 v setu čtvrtém a obratem tiebreku z 4:8 na 16:14. Brno tak vyválčilo dva postupové body a z prvního místa proklouzlo do semifinále. Zatímco výkon v prvním utkání opanovala 19 body Denisa Pavlíková, druhý zápas již pevně ležel na bedrech Bukovské (24 bodů) a kapitánce Ele Koulisiani (16 bodů).
 
Královo Pole pak vyhlíželo lehce nervózně semifinálový zápas s Chodovem, samotné utkání ale nervózní vůbec nebylo. Brněnský tým ukázal, že se na turnaji učí ze svých chyb a v semifinále jasně dominoval výsledkem 3:0 a sety 25:10, 25:8 a 25:21. Menší, ale nesmírně šikovné družstvo Jiřího Kudrleho vsadilo na risk a ten nevyšel. Jen na podání udělaly Chodovačky 13 chyb, což je o tři více, než udělaly Brňanky ve všech činnostech. 
 
Ve finále KP Brno nastoupilo již potřetí v řadě proti Liberci. Vždy z toho bylo úžasné vyvrcholení extraligové sezóny, krásný volejbal plný skvělých útočných akci, výborných zákroků v poli a smrtelných bloků. Brňanky vstoupily do utkání lépe, opakovaně vedly a několikrát se o náskok připravily. Ten rozhodující 21:17 sice také ztratily, nicméně Duklu do vedení nepustily a zvítězily 25:22. K vítězství ve druhému setu výrazně napomohlo podání Denisy Pavlíkové, které posunulo průběžné vedení až na 16:7 a poté i ke konečnému vítězství 25:15.
 
Třetí set byl neskutečně vyrovnaný, Dukla neklesala na mysli a hrála svůj nejodvážnější volejbal. Odměnou ji bylo vedení 24:20 a náskok čtyř setbolů. Zúročit dokázala ten poslední krásným útokem Míši Smolkové do lajny. Ve čtvrtém setu byla Dukla dokonce lepším týmem a vedla až do stavu 14:16. Další průběh však ovlivnila svým servisem opět Pavlíková a v útoku nemýlící se Magda Bukovská. Brnu se povedl v koncovce velký obrat na 21:18 a celé utkání z pipu zakončila právě Magda Bukovská svým 26. bodem.
 
„V zásadních momentech turnaje zvítězila jak naše týmovost a celoroční příprava, tak výkon našich největších osobností v čele s Elou Koulisiani. Její působení na družstvo bylo naprosto mimořádné. Věřím, že i pohled zvenčí na naše celkové fungování je inspirující a za to děkuji všem kolegům a kolegyním, které s týmem a celou akademií pracují," zdůraznil Erik Nezhoda.
 
KP Brno si kromě zlatých medailí odvezlo z turnaje i tři individuální ocenění: 
 
- nejlepší nahrávačka: Kateřina Pelikánová
- nejužitečnější hráčka: Magdalena Bukovská 
- osobnost turnaje: Ela Koulisiani
 
A jak turnaj zhodnotila kapitánka Ela Koulisiani„Finálový turnaj juniorek se mi hodnotí velmi hezky, když máme zlaté medaile na krku. Začátek byl ale pro nás trosku těžší, v základní skupině jsme totiž měly dva velmi silné týmy z Prahy a Ostravy, které nám daly opravdu zabrat. Také jsme se ještě sehrávaly a hledaly náš styl hry," uvedla Ela. Po dvou opravdu náročných zápasech ve skupině přišlo semifinále, ve kterém jsme si po celou dobu udržely koncentraci, náskok a Chodov jsme nepustily ke hře. Jsem moc ráda, že jsme toto utkání takto zvládly a pošetřily jsme si trochu sil na finále. V něm jsme už byly úplně jiným týmem, chytly jsme náš rytmus, bojovaly jsme, radovaly jsme se a hlavně hrály trpělivě. Byl to krásný zápas s úžasným koncem. Zakončily jsme tuto velmi náročnou, ale taky velmi úspěšnou sezonu nejlépe jak jsme mohly. Chtěla bych poděkovat celému realizačnímu týmu a taky hlavně holkám nejenom za krásné čtyři dny, ale za celou sezónu," dodala.
 
Základní sestava Králova Pole na finálovém turnaji v Liberci:
 
nahrávačka: Kateřina Pelikánová 
univerzálka: Magda Bukovská 
blokařky: Ela Koulisiani 
blokařky: Veronika Miškufová
smečařky: Denisa Pavlíková
smečařky: Zuzana Kamasová
libero: Lucie Šmardová a Eva Gronichová
 

 

Erik Nezhoda, Barbora Mertová

Foto: ČVS

  


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT