7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

Žákyně A dirigoval v sezóně 2019/20 Štefan Zbur

Snímek obrazovky 2020 05 06 v 22.11.24

 

Důležitou součástí mládežnické složky KP Brna je kategorie žákyň. U dívek spadajících do této věkové kategorie se totiž vytváří základy jejich budoucí kvalitní sportovní výkonnosti, která se neobejde bez vysoké úrovně všestranné kondiční připravennosti a optimálního zvládnutí techniky základních herních činností. V sezóně 2019/20 se novým šéftrenérem žactva Králova Pole a současně hlavním koučem žákyň A stal Štefan Zbur. Jak uplynulou sezónu hodnotí a jaký smysl vidí v kvalitní výchově mládeže?

 

„Mládežnická složka, a tedy i žákyně, jsou nevyhnutelnou součástí každého klubu, který chce dlouhodobě dosahovat úrovně republikové špičky. Výchova vlastních hráček by proto měla být pro klub prioritou," zdůrazňuje Zbur. „U žákyň je kromě kvalitního volejbalového základu potřeba vypěstovat také pozitivní a trvalý vztah k volejbalu. Na tom všem se pak dá stavět do budoucna," vysvětluje svoje rozhodnutí trénovat v Králově Poli právě žákyně A.

Kvůli úpravě věkových kategorií nastoupil Zbur na začátku sezóny 2019/20 k velmi mladému družstvu, ve kterém se nacházela děvčata na různých stupních úrovně fyzické a technické připravenosti. „Na startu přípravného období jsme se proto zaměřili na postupné zvyšování fyzické přípravy a na rozvoj síly, rychlosti či obratnosti. Důraz jsme zprvu kladli na obranu v poli a útočné fázi jsme se prakticky nevěnovali. Bylo to sice na úkor nelichotivých výsledků v 1. lize kadetek, ale já jsem byl přesvědčený, že postupným zlepšováním si ligu uhájíme, a že tato soutěž pro nás slouží právě k tomuto účelu," popisuje Zbur začátek sezóny.

„Postupem času jsme se začali zaměřovat i na útok, od rozběhu k časování výskoku, až po práci paží, zápěstí a trupu. Důležitá byla také součinnost hráček ve dvojicích a trojicích. Vše bylo načasované tak, aby naše výkonnost i herní projev gradovaly na samotném vrcholu sezóny. Proto je škoda, že nastala situace, kterou nikdo nečekal, protože naše družstvo se kvalitativně posunovalo. Zlepšoval se jeho herní projev a rozhodně nebylo bez šancí," lituje Štefan předčasného konce sezóny.

Za sebou má tedy premiérový rok v Králově Poli, co na něm hodnotí pozitivně a co se z jeho pohledu naopak nepovedlo? „Myslím si, že se nám podařilo vytvořit kolektiv, který chtěl pracovat, zlepšovat se a posunovat se dál. Od kvalifikace až po finálová kola jsme odvedli velmi dobrou práci v Českém poháru. Za to patří poděkování Zuzce Navrátilové, která nám velmi pomáhala," pochvaluje si Zbur. „Nepodařilo se nám bohužel dořešit některé výpadky hráček ze zápasů a tréninkových procesů, ať už z důvodů dovolených, lyžařských zájezdů nebo rodinných výletů. To vidím jako nejdůležitější problém, který je potřeba do budoucna akutně řešit ve spolupráci se školou i s rodiči," dodává.

 

Barbora Mertová 

 


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT