7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

KP Brno zdobí po sezóně medailový čtyřlístek

5 DR173818Sezóna 2016/2017 se zapíše do historie královopolského klubu medailovým písmem! Fantastický bronz žen, vynikající zlato juniorek a k tomu velmi úspěšné stříbrné kadetky U-17 i žákyně A - to je konečná bilance medailových umístění KP Brno v jednotlivých extraligách. Za úspěchy holek napříč všemi kategoriemi stojí jejich hlavní trenéři Marek Rojko, Erik Nezhoda a Martin Štětka. Jaká byla cesta jejich týmů za medailemi, čím pro ně byla letošní sezóna výjimečná a co byl pro ně zásadní okamžik v sezóně?

 

Marek Rojko, trenér A-týmu:

„Pro mě trenérsky bylo velmi důležité období po zápase s Olympem v základní části. Hodně jsem po něm rozmýšlel, jakým směrem se ubrat a rozhodl jsem se správně, že využijeme nástavbu na dlouhou a cílenou přípravu na play off. Chtěl jsem také přesvědčit všechny u nás i okolí, že principy play off jsou úplně jiné než základní část extraligy a my dokážeme družstvo na závěr sezóny připravit. Pak přišel Olymp a obrat v druhém zápase - hodně lidí považuje tento bod získaný ve čtvrtfinále za klíčový. Já si ale myslím, že klíčová byla prohra předtím a celý ten čas, kdy jsme sbírali morální i mentální síly a hlavně sebedůvěru připravit se na další podstatné dny. Po posledním míči ve čtvrtém zápase s Olympem všichni na vlastní kůži zažili pocit, který byl vzácný a zároveň nezbytný k tomu, abychom si splnili naše vytyčené cíle. V tu chvíli byla cítit v týmu i únava a díky tomu, že jsme dosáhli toho, co jsme před sezónou avizovali, nastal bohužel i útlum z naší strany v semifinále s Prostějovem.

Sérii o třetí místo považuji od nás za nadstandardní, protože jsme výrazně překročili předpoklady a očekávání. Po prvním utkání jsme udělali hodně změn v sestavě i systému, které jsme nikdy předtím nezkusili a družstvo na to zareagovalo tak, jak to každý v Brně viděl. Obrovská morální síla nakumulovaná na poslední dva zápasy celé sezóny a dvě vybojovaná vítězství 3:2 jsou důkazem toho, že play off a týmové principy ve vrcholovém volejbale platí. V tu chvíli se sešly ještě dva faktory: Ostrava prohrála sérii s Olomoucí a já si myslím, že že chtěli hodně hrát finále a tento jejich cíl nevyšel. Naopak naše obrovská touha po medaili, pár experimentů a souhra okolností zase nám k bronzu pomohly.

Budu rád, když i ti co nám nepřáli či o nás pochybovali alespoň trochu připustí, že je potřeba důvěřovat práci lidí, kteří mají s těmito věcmi a vrcholovým sportem reálné zkušenosti a hovoří za ně výsledky i úspěšná historie. Potom jsou totiž schopní zvládnout náročné situace pod tlakem a dovést tým tam, kam ho celou sezónu směřují."

 

Erik Nezhoda, trenér juniorek U-19 a kadetek U-17:

Juniorský tým neprožil jednoduchý rok. Po sezóně vyměnil trenérské obsazení - na lavičku usedl Jindřich Pavlík ve spolupráci s ředitelem klubu Richardem Wiesnerem. Pavlík byl ovšem nucen v prosinci z rodinných důvodů ukončit spolupráci s klubem a na zbytek sezóny jsem se role kouče ujal já. Přestože klíčová utkání sezóny odehrály juniorky z A týmu žen, na konečném výsledku výrazně zapracovala i řada dalších hráček v čele se smečařkou Chevalierovou, blokařkami Trávníčkovou a Minaříkovou a univerzálkou Neterdovou. Klíčová byla poslední utkání nástavby, kdy se družstvo vyhouplo do čela skupiny a zajistilo si pořádání finálového turnaje. Na něm juniorky neztratily ani set, vyhrály čtyřikrát 3:0 a obhájily juniorský titul. Generace hráček ročníku 1998 tak získala své třetí zlato z dorosteneckých soutěží! Nejlepší smečařkou turnaje byla zvolena Klára Mikelová, nejlépe podávající hráčkou Anna Suchá a nejvíce bodující hráčkou Gabriela Kopáčová.

Předpovídat sílu kadetských týmů před sezónou není nikdy snadným úkolem. Příprava U-17 však naznačila, že by se tým složený okolo nahrávačky Vondrákové a libera Digrinové mohl zkusit poprat s nejlepšími týmy České republiky o finálovou čtyřku. Průběh sezóny předčil všechna očekávání. Družstvo v základní části neprohrálo, významnou porážku v základní sestavě si připsalo teprve až v závěru nástavby v Praze na Olympu. Finálový turnaj, také pořádaný v Brně, ale tým zvládl velice dobře, když třikrát zvítězil a probojoval se do finále. V něm podlehl až v tie-breaku Sokolu Šternberk. Denisa Pavlíková získala ocenění pro nejlepší hráčku turnaje, Daniela Digrinová pak cenu pro nejlépe přihrávající hráčku."

 

Martin Štětka, trenér žákyň A:

„Jsem moc spokojený s prací, kterou moje starší  žákyně během sezóny odváděly. Bez jediné porážky jsme vyhráli kraj žákyň a ostudu jsme neudělali ani v Českém poháru. Sezónu jsme završili stříbrnou medailí na Mistrovství České republiky. Po finále na mistrovství samozřejmě chvíli převládal smutek, protože zlato bylo až moc blízko a je vždycky fajn zakončit turnaj vítězstvím, ale teď už si pomalu uvědomuji, že je to veliký úspěch, jak pro holky, tak pro mě. Kromě stříbrných medailí si z MČR odvezly tři hráčky individuální ocenění: Květka Grabovská jako nejlepší nahrávačka, Denisa Pavlíková coby nejužitečnější hráčka a Eliška Pokorná jako nejlépe útočící hráčka. Chtěl bych velice poděkovat svému realizačnímu týmu, který pro mě byl celou sezónu oporou, jmenovitě Lůďovi Grabovskému a Eriku Nezhodovi, kteří se starali o technicko-taktickou stránku, dále Peťulce Navrátilové, která byla pro mě a holky psychickou vzpruhou a Verče Šnellyové, která se starala o zdravotní pohodu hráček i trenérů :-D

Asi málokterý tak mladý trenér jako já mohl mít a být u tak perfektního družstva, které se doufám jednou bude potkávat v extralize žen :-) Během celé sezóny jsme měli krásné i smutné chvíle, ale to k tomu patří. Jsem rád, že holky fungovaly jako jeden tým a šly si za svým cílem. Jedno velké plus navíc bylo úžasné stmelení rodičovského kolektivu, všichni byli celý rok naprosto skvělí. Chovali se jako rodiče a ne jako trenéři, což se často stává, a já doufám, že se i v příští sezóně uvidíme a budeme spolupracovat na stejně dobré a kvalitní úrovni."

DSC 0621DSC 0636

 

Barbora Mertová

 

 

 

 

 

 

 .


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT