7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

Volejbalová akademie má letos medailové ambice

Nina1

 

Královopolská Volejbalová akademie má letos v mládežnických extraligách vysoké cíle. Po dvou letech bez medailového úspěchu by trenéři i hráčky rádi završili letošní sezónu ziskem cenného kovu. Ambicemi se netají zejména družstvo kategorie U22 a také tým U20, který tvoří početně i výkonově slibná tréninková skupina hráček Volejbalové akademie. Družstvo U20 organizačně vede Jan Moravčík.

 

 

„Ve všech extraligách chceme cílit na dobré umístění po základní části. Lepší postavení v tabulce nám zajistí výhodnější pozici do finálového turnaje. V něm bychom všichni rádi odvedli takovou práci, aby se hráčky dostaly do semifinálových bojů a ozdobily sezónu medailí,“ avizuje na startu sezóny 2024/25 Moravčík.

V reakci na nevydařené závěrečné turnaje uplynulé sezóny je družstvo U20 v letošním ročníku rozděleno na dvě tréninkové skupiny. Zapojuje se do nich osmnáct hráček. „Vybrané holky sice pracují společně, dělí si ale mezi sebe zodpovědnost především o extraligu U18 a extraligu U20. Navíc jezdí s ženami na zápasy první ligy a extraligy U22,“ popisuje Jan Moravčík.

Družstvo U20 je tedy pomyslně rozděleno podle soutěží U18 a U20. Na konci týdne se vždy každá skupina soustředí na šestkovou přípravu směrem k nadcházejícímu víkendu. Roli starších a zkušenějších hráček mají na svých bedrech smečařka Terka Raabová a univerzálka Kika Hrušová, které doplňují o rok mladší hráčky, například Anežka Okáčová a Lenka Biječková. Mezi mladé naděje pak patří hráčky ročníku 2009 – libero Adéla Přibylová, perspektivní nahrávačka Eliška Topinková, blokařka Kája Lišková a smečařské duo Verča Vachutková a Julie Stixová. Kompletní sestavu uzavírají ještě hráčky ročníku 2008, které příští rok skončí ve skupině kadetek, zastoupené nahrávačkou Natkou Rozumkovou, blokařkou Terkou Sedláčkovou a univerzálkou Laylou Šmerdovou, ale i řadou dalších.

Co se týká ostatních družstev, týmy U18 a U16 startují v nejvyšších republikových i doplňkových regionálních soutěžích. Nejtalentovanější hráčky družstva U16, reprezentované hlavně Elen Vavrouškovou, již sbírají své první zkušenosti i v extralize U18.

Tréninky hráčky absolvují s více trenéry, nejčastěji se třemi, aby se mohly volejbalově rozvíjet co nejvíce. „Vstoupili jsme do sezóny s myšlenkou, že pokud se mají hráčky individuálně posunout, musí tomu odpovídat i patřičné zastoupení trenérů. Na trénincích se tak podílí Kačka Heranová, Honza Moravčík, Erik Nezhoda, Luděk Grabovský, Michael Hendrych i další,“ upřesňuje výčet trenérů Tomáš Pánek, který má na starost extraligu U18.

Volejbalová akademie zahájila herní sezonu v polovině září a je před ní spousta práce. „Vše si ale sedá stále víc. Souhru mezi hráčkami se nám podařilo u holek posunout na lepší úroveň. Samozřejmě ještě víme o některých restech, na těch však postupně pracujeme,“ dodává k tréninkovému procesu Tomáš Pánek. „Práce s mládeží v početném trenérském kolektivu se nám do budoucích let vyplatí. Všichni se shodujeme v tom, že jdeme společně po správně nastavené cestě, která určitě přinese dobré výsledky,“ uzavírá.

 

Tomáš Pánek, Barbora Mertová

Foto: Ivo Stejskal

 

 

 


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT