7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

Kondiční trénink je základní stavební kámen každého sportu

Nina1

 

Michael Hendrych je součástí Králova Pole od února letošního roku, kdy začal trénovat děvčata v přípravkách. Brzy ale začal působit i u kategorie U20 a poté přišla nabídka, aby se v sezóně 2024/25 stal kondičním trenérem celé Volejbalové akademie KP. Rodák z Ostrožské Nové Vsi na ni bez váhání kývl.

 

 

„Ke Kápéčku jsem se dostal díky svému studiu na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity. Jsem absolventem bakalářského oboru Osobní a kondiční trenér a ve studiu budu pokračovat i dál – v navazujícím magisterském programu. Na fakultě jsem se seznámil s Janou Trubirohovou, která mě přivedla sem, do Králova Pole,“ přibližuje 22letý Michael. Sám od dětství aktivně sportoval, hrál hokej, dvoufázově trénoval téměř denně a o víkendu absolvoval i dva zápasy. Už v té době ho napadlo, že pokud jednou nebude aktivním hráčem, mohl by se posunout do opačné role – trenérské.

„Stále víc mě lákalo kondiční trenérství. Tento typ průpravy je totiž podle mě základním stavebním kamenem každého sportu. Herní a kondiční tréninky spolu velmi úzce souvisí. Pokud mají hráčky nějakou úroveň rychlosti a síly, dokáže se to velmi dobře přenést například do volejbalového úderu. Kondiční trénink je ale důležitý i z jiného důvodu. Sportovci, kteří ho zanedbávají, mají vyšší riziko zranění – nemají tolik zpevněné vazy či klouby, což je například ve volejbalu důležité při doskocích,“ vysvětluje Michael.

Intenzivnější kondiční průprava provází hráčky KP na startu každé nové sezóny. Trenéři na ni zde ale dbají i později, tedy v době, kdy už se hráčky víc soustředí na herní prvky volejbalu. „Je však jasné, že například týden před nějakým důležitým zápasem rozhodně nechceme holky kondičně zničit. Je zkrátka zapotřebí vše rozumně kombinovat,“ zdůrazňuje Michael.

Na začátku svého působení v KP byl, jak sám přiznává, trochu rozpačitý a chvíli mu trvalo, než se v tak velkém klubu rozkoukal. „Teď už mám ale pocit, že jsem dobře zapadl. Je tady super parta, která vytváří výborné motivační prostředí pro všechny hráčky,“ doplňuje a chválí i to, že klub klade důraz nejenom na sportovní rozvoj hráček, ale i jejich studium – ať už na brněnském sportovním gymnáziu nebo následně na vysoké škole. „Není to vždy jednoduché skloubit, což mohu potvrdit z vlastní zkušenosti. Hráčky zde ale mají pro trénování nadstandardní možnosti, protože spolupráce KP se sportovním gymnáziem funguje skvěle a holky díky ní mohou trénovat dvoufázově. Rozhodně to tak nefunguje ve všech klubech,“ uzavírá Michael.  

 

Barbora Mertová

 

 

 


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT